Ayurveda

Potpuno zdravlje u skladu s prirodom

“Ono što je vrućina vatri i tečnost vodi to je i ajurveda našoj unutarnjoj naravi.”

Ćaraka Samhita 30.27

Ayurveda, znanost o dugom životu, podrijetlom je iz velike vedske kulture Indije i smatra se najstarijom i najobuhvatnijom zdravstvenom skrbi na svijetu. Temelji se na bezvremenom znanju o unutarnjoj ravnoteži koja je osnova dugotrajnog zdravlja, zadovoljstva i prirodne ljepote. Primjenjuje tisućama godina i sada uživa obnovljenu popularnost.

Maharishi Maheshi Yogi

Sredinom osamdesetih, zahvaljujući suradnji indijskog fizičara i mudraca Maharishi Mahesh Yogija s najčuvenijim ajurvedskim liječnicima, znanje o ayurvedi, čiji su dijelovi bili izgubljeni, nanovo je oživljeno u uvjetima njezinih temeljnih načela i obnovljeno u svoj svojoj cjelini.

Takva obnovljena, cjelovita ayurveda zove se Maharishi ayurveda (MAHARIŠI AJURVEDA). Smatra se najvišom kvalitetom i službeno je potvrđena 1997. god. od Sveindijskog zbora ajurvedskih liječnika (All Indian Ayurvedic Congress) te uživa sve veće priznanje širom svijeta.

Maharishi ayurveda u prijevodu znači; Maha = veliki, rishi = vidioc, čovjek koji je ostvario svoj puni mentalni potencijal, potpuno prosvijetljen čovjek. Maharishi = riši (vidioc) koji potpuno znanje može prenijeti drugima. Ayur-veda = život-znanje (životna spoznaja). Veda je potpuno znanje o cjelokupnom životu. Veda je znanje koje potpuno prosvijetljen čovjek (Maharishi) “vidi” i prenosi ga drugima. Iako su Vede očuvane u Indiji, stvarno sjedište Veda nije ni u jednom prostorno-vremenskom sustavu, nego je Veda-Znanje strukturirano u svijesti svakog čovjeka.


Maharishi ayurveda je aspekt Maharishijevog vedskog pristupa zdravlju koji shvaća zdravlje kao cjelinu. Stoga Maharishi ayurveda uključuje, naprimjer, uvježbane životne navike u skladu s godišnjim dobima, preporuke za uravnoteženu prehranu, terapije za pročišćavanje, jednostavne tjelesne vježbe, vježbe disanja i tehnike razvitka svijesti, kao što je, potpuno znanstveno istražena, tehnika transcendentalne meditacije (TM).
Da bi se ostvario puni potencijal ovoga vrijednog znanja proizvodi Maharishi ayurvede pripremaju se prema strogim tradicionalnim uputama. Cijeli proces proizvodnje je pod nadzorom Savjeta vaidya (vaidya = ajurvedski liječnik).
Savjet vaidya osnovali su najčuveniji indijski ajurvedski stručnjaci: Dr. B. D. Triguna, savjetnik indijske vlade i bivši predsjednik Sveindijskog zbora ajurvedskih liječnika – cijenjen širom svijeta zbog svojega znanja o ajurvedskoj pulsnoj dijagnozi, Balraj Maharishi, vodeći stručnjak u dravyaguni (umijeće prepoznavanja i primjene ljekovitoga bilja) i V. M. Dwivedi, međunarodno priznati autoritet na polju rasayana (ajurvedske biljne i mineralne mješavine za jačanje duha i tijela).
Kako bi se udovoljilo našim strogim zahtjevima i ponudila maksimalna sigurnost, primjenjuje se još jedan prijeko potreban aspekt proizvodnje – najsuvremenija kontrola kakvoće prema prihvaćenim svjetskim standardima. Maharishi ayurveda jamči vam najvišu kvalitetu i čistoću izvornih ajurvedskih proizvoda.

Ajurvedski dodaci hrani odgovaraju tisuće godina starim receptima ajurvedskih spisa. Od davnina se upotrebljavaju s mnogo uspjeha. No, mi ipak ne tvrdimo da ovi dodaci hrani imaju učinak u alopatskom smislu. Za liječenje bolesti molimo vas da se obratite svome liječniku.

Upute gdje se možete obratiti za pregled kod obrazovanoga i stručnog ajurvedskog liječnika, možete dobiti na telefon: 01 4651 163. U sustavu Maharishi Ayurvede liječnik može biti samo osoba koja je završila medicinski fakultet te prošla dodatni sustav školovanja unutar Maharishi Ayurvede.