Tri doše: temeljna načela prirode

Ajurveda opisuje tri osnovna načela (doše) – vatu, pittu i kaphu – koje se očituju posvuda u prirodi, uključivši naš duh i tijelo. Za normalno i zdravo funkcioniranje naše fiziologije i za staložen i budan duh, ravnoteža triju doša je prijeko potrebna.

VATA – načelo kretanja

PITTA – načelo metabolizma

KAPHA – načelo strukture

Vata je načelo kretanja i odgovorna je za živčani sustav, disanje i sve kretanje u fiziologiji. Vata doša odgovara elementima zraku i prostoru. Kod uravnotežene vate, spavanje je zdravo, a eliminacija je dobra; čovjek se osjeća pun energije, blažen, oduševljen i kreativan; duh je smiren, jasan i budan.

Pitta je odgovorna za sva metabolička djelovanja. Regulira probavu i tjelesnu temperaturu, a na mentalnom planu znači oštar intelekt i također regulira emocije. Pitta odgovara elementu vatri. Kad je u ravnoteži, daje zadovoljstvo, energiju, jasan govor, dobru probavu, normalnu tjelesnu temperaturu, bistar i oštar intelekt.

Kapha je strukturno načelo tijela. Daje čvrstoću, stabilnost i regulira ravnotežu tjelesnih tekućina. Elementi voda i zemlja strukturiraju kapha došu. Uravnotežena kapha daje snagu, izdržljivost, dobar imunitet, strpljivost i mentalnu stabilnost.

Ravnoteža doša rezultira stabilnim zdravljem, životnim zadovoljstvom, a osoba zrači prirodnom ljepotom i privlačnošću.

Mnogi činitelji utječu na doše, npr. naš rad, dnevne životne navike ili godišnja doba – doslovce sve, s čime se svakodnevno suočavamo, utječe na doše.

Uravnoteženje doša se može postići usvajanjem mjera i navika suprotnih utjecajima koji stvaraju neravnotežu. Vata se npr. uravnotežuje počinkom, redovitošću i toplinom. Posebno se preporučuju masaže toplim uljem. Pitta se može nadzirati mjerama hlađenja i smirivanja; treba izbjegavati vruće začine i alkohol. Kapha zahtijeva toplinu, oštre-ljute začine (Kapha ćurna i Kapha čaj), tjelesnu aktivnost (vježbe) i stimulaciju. Za ravnotežu doša na trajnoj osnovi, Maharishi ayurveda preporučuje zdravu, individualno prilagođenu prehranu, redovitost dnevnih životnih navika, posebne dodatke prehrani, aroma terapiju i terapiju glazbom, tjelesne vježbe i vježbe disanja te primjenu transcendentalne meditacije, jednostavne, prirodne i nenaporne, mentalne tehnike za razvoj punoga potencijala duha i tijela.

Vata proizvodi uravnotežavaju vatu
Oni imaju toplo i smirujuće djelovanje. Preporučuju se kada smo preopterećeni ili pod stresom; dobri su navečer, na putovanju i tijekom hladnih godišnjih doba (jesen i zima).

Pitta proizvodi uravnotežavaju pittu
Oni rashlađuju i ublažuju. Posebno se preporučuju tijekom ljeta. Uravnotežavaju žestoku narav i pretjerani apetit.

Kapha proizvodi uravnotežavaju kaphu
Oni imaju zagrijavajuće i stimulirajuće djelovanje. Preporučuju se za hladnoga i vlažnog vremena i u proljeće. Dobri su za ljude sa sporim metabolizmom i za one koji naginju prekomjernoj težini.

Ravnoteža je ključ za savršeno zdravlje!