Mirisi i biljna ulja

Očaravajući mirisi pokreću naše osjećaje, bude sjećanja, stimuliraju ili nas smiruju i opuštaju.  Mirisi pokreću emocije, kao što su sreća ili tuga – miris može ponovno prizvati zaboravljena sjećanja.

Mirisi prožimaju naš živčani sustav pa posebno utječu na nas. Osjetilni receptori u sluznici našega nosa su izravan otvor živčanoga sustava. Zaštićeni samo tankom opnom, jedine su živčane stanice tijela neposredno izložene okolini.

Poruka pojedine arome prenosi se do (središnje) centralne spone u našem mozgu – hipotalamusa. Taj sićušni organ, često nazvan “mozgom mozga”, regulira mnoge tjelesne funkcije, kao što su temperatura, žeđ, glad, hormoni, buđenje i spavanje.

Što je to tako posebno u ajurvedskim aromatičnim uljima? To je njihova jedinstvena mješavina različitih aromatičnih ulja, čija je cjelina bolja od zbroja svojih komponenata.

Ispravno spajanje različitih ajurvedskih ulja osigurava ne samo željeni učinak, već također i uravnoteženost. Pažljivo odabrana mješavina aromatičnih ulja može unijeti sklad u duh i tijelo dopuštajući snazi prirode da radi putem naših osjetila.