Ajurvedske upute za masažu

Budite pažljivi prema sebi i svome tijelu
Jedna od najugodnijih stvari koju možete učiniti za sebe je da se naviknete na masažu cijeloga tijela s uljem svakog jutra prije tuširanja ili kupanja.
Masaža uljem (abyanga) ima smirujuće djelovanje na živčani sustav (vata), jača cirkulaciju i pomaže tijelu da ukloni toksine. Kožu čini mekom, glatkom, zdravom i sjajnom.
Ajurvedski tekstovi tvrde: “Masaža uljem stvara lako, gipko, snažno i privlačno tijelo. Ona je izvanredno korisna za kožu i zbog toga bi se trebala primjenjivati redovito.” Pokušajte usvojiti tu korisnu naviku!

Koje ulje koristiti za masažu cijelog tijela određuje ajurvedski liječnik no sezamovo ulje je najcijenjenije jer jedino, od svih ulja, prodire duboko u tijelo. Posebno se preporučuje herbalizirano sezamovo ulje Vata, Pitta ili Kapha već prema uputama ajurvedskog liječnika jer je učinkovitije od čistog sezamovog ulje.

Kada koristite čisto sezamovo ulje za masažu cijelog tijela uvijek ga treba prvo pripremiti, na način da se zagrije na 100-110 stupnjeva. Samo tako pripremljeno sezamovu ulje je pogodno za masažu.

Općenite su upute koristiti Vata ulje za masažu zimi ili kada je hladno i suho, Pitta ulje za masažu kada je ljeto i kada je pitta klimatski dominantna. Kapha ulje za masažu se koristi kada kod osobe prevladava Kapha doša.

Upute za masažu uljem
Odvojite za sebe 15 minuta ujutro. Masirajte se u stojećem ili sjedećem položaju, u udobnoj toploj prostoriji. Idealno bi bilo koristiti ulje zagrijano na malo višu temperaturu od temperature tijela.

Masirajte se polako i ujednačeno s dlanom ispružene šake i držite palac odvojen od dlana. Na kraju masaže, tanak sloj ulja trebao bi pokrivati cijelo tijelo. Ako nemate dovoljno vremena, masirajte samo tjeme, uši i tabane.

Počnite s masažom glave kratkim kružnim pokretima. Zatim vrat, ramena, ruke i šake. Zglobove masirajte kružnim pokretima, a nadlaktice i podlaktice uzdužnim pokretima u oba smjera (gore-dolje). Prsa i trbuh treba masirati vrlo nježno. Kružnim pokretima po prsima, a ravnim pokretima gore-dolje po prsnoj kosti i solarnom pleksusu. Trbuh masirajte polaganim kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.

Masirajte leđa i kralježnicu koliko vam je ugodno za dohvatiti. Noge masirajte istim pokretima kao i ruke: kružni pokreti za zglobove, uzdužni pokreti u oba smjera (gore-dolje) za natkoljenicu i potkoljenicu. Na kraju masirajte stopala i tabane. Idealno bi bilo ostaviti ulje na tijelu barem 15 minuta prije nego što se istuširate ili okupate. Na taj način tijelo ima vremena apsorbirati ulje.

Odaberite proizvode za masažu koji vam odgovaraju:

TipKoža
Vataza normalnu do suhu kožu i za mješoviti tip kože
Pittaza normalnu i osjetljivu kožu
Kaphaza masnu kožu