Savjeti i preporuke

Ajurvedski savjeti za zdravu, uravnoteženu prehranu

U Maharishi ayurvedi, uloga hrane nije samo opskrba tijela s esencijalnim tvarima, kao što su vitamini, minerali i elementi u tragovima. Vrijeme obroka i način kako se jede također služe održavanju harmonične ravnoteže u tijelu.

U namjeri da opskrbi tijelo sa svime što mu je potrebno za dobru probavu i asimilaciju, ayurveda tvrdi da je, osim kvalitetne hrane, vremena obroka i načina kako se jede, od bitne važnosti i način kako djeluje (radi) naš probavni sustav.

Zato ćete na ovoj stranici naći neke ajurvedske savjete za zdravu prehranu koji su jednostavni i istodobno vrlo učinkoviti:

  • Jedite samo ako ste gladni i ako je vaš zadnji obrok potpuno probavljen (otprilike 3-6 sati nakon zadnjega obroka).
  • Jedite sjedeći u opuštenom, mirnom ozračju. Čitanje, rad ili gledanje televizije treba izbjegavati tijekom obroka.
  • Ne prejedajte se. Nakon jela, želudac bi trebao biti oko 3/4 pun.
  • Dopustite sebi na kraju obroka 5-10 minuta mirnog sjedenja.
  • Ručak bi trebao biti glavni obrok. Doručak i večera trebaju biti lagani i ne bi trebalo večerati kasno.
  • Uvečer je najbolje izbjegavati tešku hranu, kao meso, ribu, jogurt, svježi sir, vrhnje itd.
  • Svakoga dana uvijek jedite otprilike u isto vrijeme.
  • Izbjegavajte jesti između obroka. Umjesto toga pijte toplu prokuhanu vodu. Ako ste baš gladni, jedite zrelo slatko voće.
  • Hrana bi trebala biti svježe pripremljena, ukusna i dobre kvalitete. Izbjegavajte hranu koja je podgrijana.
  • Većina hrane treba biti kuhana, jer tijelo bolje apsorbira kuhanu hranu. Sirova hrana treba se jesti samo kao prilog (npr. salata).
  • Koristite začine: ne samo da hranu čine ukusnom, nego također podržavaju i probavu. Posebno se preporučuju Vata, Pitta i Kapha ćurne.
  • Uključite svih 6 okusa u svoja jela: slatko, kiselo, slano, ljuto, gorko i trpko. Okusi imaju svoj vlastiti utjecaj na finu unutarnju ravnotežu fiziologije.
  • Tijekom jela možete pijuckati vodu, sokove ili lasi. Izbjegavajte ledenohladna pića.
  • Izbjegavajte piti mlijeko za vrijeme obroka. Mlijeko bi se trebalo piti samo uz tost, proizvode od žitarica i hranu slatka okusa.
  • Med se ne smije zagrijavati i stoga se ne bi smio koristiti u kuhanju i pripremi kolača.
  • Koristite prikladne dodatke hrani već prema potrebi.

Topla voda

Redovito piti prokuhanu toplu vodu je tipična ajurvedska preporuka. Topla voda uravnotežuje vata i kapha došu, jača probavnu snagu, i pomaže pri eliminaciji ame (otpaci metabolizma).
Kuhajte određenu količinu vode (nekloriranu vodu iz vodovoda ili negaziranu mineralnu vodu). Pustite vodu neka vrije oko 10 minuta u otvorenoj posudi. Prokuhanu vodu ostavite malo neka se staloži, a zatim prelijte u termosicu. Preko cijeloga dana pijte nekoliko gutljaja, svakih pola sata, već prema tome koliko ste žedni. Važnije je piti što češće, a ne količina koju popijete. U namjeri da podržite pozitivan učinak možete dodati 1-2 kriške svježega đumbira dok se voda još kuha ili prstohvat đumbira u prahu.