Kokosovo ulje

6,50

48,97 kn
Tečaj: 7,53450

Kokosovo ulje dobro podnosi zagrijavanje do vrlo visoke  temperature pa ga je preporuka koristiti kod priženja hrane. Također se, zbog svojega učinka hlađenja, koristiti kao ulje za masažu kako bi se smanjila pitta.

Nema na zalihi

Opis

Ayurveda preporuča u prehrani koristiti što manje pržene hrane.

Kokosovo se ulje kemijski ne mijenja tijekom kuhanja ili priženja. Za razliku od drugih biljnih ulja, lanac je masnih kiselina vrlo otporan na svaku promjenu temperature.Taj lanac masnih kiselina ostaje nepromijenjen u rafiniranom ulju, tj.jednake je duljine u rafiniranom  i nerafiniranom ulju. To čini kokosovo ulje jednim od najboljih ulja za kuhanje, jer se sastav masnih kiselina pri tome teško razgrađuje. Mnogi se boje toplinske obrade kokosovog ulja, jer misle da se time uništavaju enzimi i/ili vitamini prisutni u kokosu i da će se time izgubiti prehrambena vrijednost ulja. Treba znati da je kokosovo ulje tropsko ulje, dobiveno iz tropske biljke koja raste u vrlo vrućoj klimi. Ulje se nalazi unutar ploda kokosa, hermetički zatvoreno i tijekom rasta ploda dostiže temperaturu iznad 38C. Što se tiće enzima oni se nalaze u samom plodu kokosa ali ne i u ulju. Da se nalaze u ulju mogli bi razgraditi masne kiseline ulja i time biti uzrok užeglosti ulja. Na tržištu nema ulja koje bi sadržavalo enzime. Ako bi se htjeli okoristiti enzimima i/ili vitaminima kokosa trebali bi jesti kokos u cjelini. U prirodi svi plodovi koji sadrže ulje odvajaju se od stabla iz kojeg rastu i nemaju znatnije količine enzima. Kokosovo ulje je zanimljiv proizvod jer se po sastavu jako razlikuje od ostalih ulja i masti. Sva jestiva ulja sadrže mješavinu masnih kiselina koje se karakteriziraju kao zasićene, mono-nezasićene i poli-nezasićene. Neobična karakteristika kokosova ulja je da sadrži mnogo zasićenih masnih kiselina (85%), što je znatno više od drugih biljnih ulja kao sojino sa 14,5%, suncokretovo sa 12% i repičino sa 6% zasićenih masnih kiselina. Te zasićene masne kiseline su vrlo stabilne tj. one se ne cijepaju ili oksidiraju lako, da bi time postale užegle.To ima dvije prednosti; 1. kokosovo će se ulje moći više puta upotrijebiti kod prženja; 2. ako se upotrebljava u kozmetičke svrhe ili ulje za kosu, neće prouzročiti nikakve neugodnosti.

KTC kokosovo ulje je rafinirano ulje. Rafiniranjem se uklanjaju sve prisutne nečistoće, ali i miris i okus karakteristićan za svježi kokosov plod. Čisto se kokosovo ulje zatim podvrgava oduzimanju mirisa na temperaturi od 204C. Ulje se brodom prevozi iz zemlje podrijetla u Europu u grijanim i vodom izoliranim tankerima u tovarnom dijelu broda. Prijevoz je strogo kontroliran prema međunarodnim standardima i točnim zakonskim odredbama o izopiranju brodskih tovarnih prostora od prijašnjeg tovara. Ulje se rafinira u Europi te upućuje u KTC cestovnim prijevozom. U našoj tvornici ulje držimo u za to određenim spremnicima, zatim ga pretačemo u boce za pojedinačnu prodaju. Tijekom tih faza obrade ulje se skladišti na približno 45-55C, da bi ga se očuvalo u tekućem stanju. Ulje se hlađenjem skrutne u našim pakirnicama i nakon svakog stupnja obrade kontrolira, s ciljem da konačni proizvod bude prvoklasan.

Sastojci

Nutritional information / 100 g
Energy 3696 kJ
899 kcal
Fat 99,5 g
of which Saturates 94,9 g
Carbohydrate < 0,0 g of which sugars < 0,0 g Protein < 0,2 g Salt <0,05 g

Način upotrebe

Kokosovo ulje dobro podnosi zagrijavanje do vrlo visoke  temperature pa ga je preporuka koristiti kod priženja hrane. Također se, zbog svojega učinka hlađenja, tijekom ljeta koristiti kao ulje za masažu kako bi se smanjila pitta. Ako vam je koža pocrvenila na suncu namažite se kokosovim uljem i osjetit će te učinak hlađenja te brži oporavak opečene kože.

Neto količina

500ml